Borászati kezelőanyagok

Tölgyfa termékek


A tölgy hozzáadásának érzékszervi előnyei a fa természetes élőhelyének sajátosságaitól, a tölgyfa darabkák méretétől, a pörkölés intenzitásától és kezelésétől függően változhatnak. Nem minden bor érése történik azonos módon, ha tölgydarabokkal kezelik.

A természetes tölgyfa töredékeket antioxidáns tulajdonságaik és színstabilizáló képességük jellemzi a vörösborokban és rozékban. Ezek a jellemzők ellagitannintartalmukból fakadnak. Továbbá javítják a bor szerkezetét, növelve a szájban érzett teltségérzetet, édességet adnak (a tölgy poliszacharidjai révén), és segítenek megőrizni a fajtajellemzőket azáltal, hogy felszívják a borban lévő illékony vegyületeket, amelyek nemkívánatos aromákat hoznak létre.

A pörkölés csökkenti egyes vegyületek mennyiségét, miközben más vegyületeket termel. A végső tartalom a pörkölési hőmérséklettől függően változik. A közepes pörköléssel előállított fő aromák eugenolból (szegfűszeg, bors és fahéj) és whisky-lakton cisz- és transz-izomerekből (kókusz és vanília) származnak. Ezzel szemben az intenzív pörkölés túlnyomórészt a cellulóz és a hemicellulóz hőlebomlásából származó vegyületeket, például furánaldehideket (karamell-, füst-, pirított és vajaromát) eredményez. Az intenzív pörkölés során vanília aromák (vanillinből származnak) és kis molekulatömegű polifenol is keletkezik, amely a lignin hőlebontásával jön létre.

A SPIRIT érlelési lehetőségek többféle tölgyfa forrásból származnak, és többféle formátumban és pörkölésben is elérhetők, melyek a bor összetettségének módosítására és növelésére szolgálnak.


SPIRIT Nº1 PURE

A Spirit No.1 Pure egy olyan tölgychips, mely különböző botanikai forrásokat ötvöz, és pörkölve egyedülálló édességet ad, miközben a gyümölcs eredeti tulajdonságait tiszteletben tartja.

Alkalmazása lehetővé teszi a borok gyümölcsprofiljának meghatározását enyhe fa hozzáadásával, kiemelve az édes árnyalatokat mind az illatban (a laktonok és vanillin hozzájárulásának köszönhetően), mind az ízben. Az aljnövényzet finom jegyeit, sőt a fehér virágok jegyeit is biztosítja.

SPIRIT Nº2 CORE

A Spirit nº2 Core egy tölgychips, amely különböző botanikai és pörkölési forrásokat kever az aroma komplexitásának és intenzitásának növelése érdekében, miközben pozitívan hat az ízérzékelés minden területén. Olyan borokhoz ajánljuk, melyeknél a komplexitás általános növelése és az ízérzet kiegyensúlyozott fokozása a cél.

SPIRIT Nº3 ROAST

A Spirit nº3 Roast olyan chips, amely a különböző botanikai forrásokat és az intenzív pörkölést keveri, hogy fokozza a füstös jegyeket és a gyümölcs frissességét.

Olyan borokhoz ajánljuk, amelyek nagy komplexitásra törekszenek, a magas pörköléses jegyekkel. Alacsony dózisban is ajánlott a gyümölcs frissességének helyreállítása érdekében.

SPIRIT NUANCE

JELLEMZŐK:

A Spirit Nuance egy olyan elegy, mely fokozza a komplexitás általános érzetét.
Fűszeres és finom pörkölt ízek széles spektruma jellemzi.

 • Nagyobb érintkezési felület, nagyobb a vegyületátadási sebesség.
 • Kiváló minőségű alapanyag, hasonló a tölgychipshez.
 • Homogén pörkölés.
 • Nem tartalmaz mesterséges kötőanyagot.
 • Könnyű felhordás, hálóval közvetlenül a borra.

SPIRIT SMOOTHIE

JELLEMZŐK:

A Spirit Smoothie egy egyedülálló elegy, amely fokozza a bor gyümölcsös érzetét. Úgy tervezték, hogy fokozza és előtérbe hozza a friss aromákat.

 • Nagyobb érintkezési felület, nagyobb a vegyületátadási sebesség.
 • Kiváló minőségű alapanyag, hasonló a tölgychipshez.
 • Homogén pörkölés.
 • Nincsenek mesterséges kötőanyagok.
 • Könnyű felhordás, hálóval közvetlenül a borra.

SPIRIT WHITE

A Spirit White egy tölgychips, amelyet a fehérborok készítéséhez és finomításához való felhasználásra fejlesztettek ki.

Rövid érintkezési idővel fokozza a friss gyümölcsös jegyeket, erősíti a savas érzetet, miközben kiegyensúlyozottan erősíti a szerkezetet.

Olyan fehérborokhoz ajánljuk, amelyekben a faanyag megjelölése nélkül szükséges a komplexitás, a savérzet és a szerkezet fokozása.

SPIRIT CANDY

JELLEMZŐK

Maximálisan tiszteletben tartja a fajtajelleget a vanília és a karamell kombinációjával. A gyártási folyamat megkönnyítése érdekében a tölgy innovatív, alternatív formája. A Spirit Candy szerkezetének, porozitásának és permeabilitásának köszönhetően a jelenlegi formátumokhoz képest csökkentett dózisban gyorsítja az aromás vegyületek átvitelét.
A Spirit Candy magas koncentrációban tartalmaz vanillint és cisz-whiskylaktont, ami nagyon egyértelműen meghatározza a bor profilját.
 • Nagyobb érintkezési felület, nagyobb vegyületátviteli sebesség.
 • A tölgychips-szel azonos minőségű alapanyag.
 • Nem tartalmaz mesterséges kötőanyagokat.
 • Könnyű felvitel, közvetlenül a borra egy hálón keresztül.

SPIRIT NATURE

JELLEMZŐK:

Ibériai tölgyből (Quercus pyrenaica) készült tölgychips és dominó. A finom szemcsés szerkezeti jellemzők, a nagy porozitás, a permeabilitás és a kémiai összetétel ideálissá teszik a borászatban való használatra.

Hozzájárul a bor érzékszervi tulajdonságainak javításához, a szaglás és ízlelés fázisában érdekes vegyületek átvitelének köszönhetően.

A pirítatlan tölgyet magas ellagitannin koncentráció jellemzi, amely egy jól ismert természetes antioxidáns. A pirítás során a borkészítésben nagyra értékelt illékony vegyületek keletkeznek. A Quercus pyrenaica metszéséből készült Spirit NATURE, Spirit STRUCTURE és Spirit ELEGANCE használata hozzájárul az Ibériai-félsziget tölgyeseinek fenntartható kezeléséhez.

TULAJDONSÁGOK:

Alkoholos erjedés során alkalmazva, natúr tölgy, pirítás nélkül, szabad levegőn huzamosabb ideig szárítva fokozza a bor virág- és fajtaaromáját. Magas antioxidáns kapacitása megőrzi a bor gyümölcsös jegyeit és segít stabilizálni a színét. Magas ellagitannin tartalma megerősíti a tannin jelenlétét a szájban, növelve a selymesség és térfogat érzetét.Fel az oldal tetejére!