Amfórák, boros cserépedények

Tradícionális Manetti amfórák


A Manetti Család az 1780-as évektől foglalkozik terrakotta tárgyak, edények készítésével az olaszországi Impruneta tartományban, amely az olasz agyagművesség őshazája.
A bor erjesztésére és érlelésére alkalmas edényeiket, amfóráikat szigorúan az ősi hagyományoknak megfelelően készítik "colombino" és "lucignolo" technikák egyedi használatával. Az amfóra készítése során az edény egy helyben áll, miközben a kézműves körbe-körbe haladva új agyagot ragaszt, és ver az edényre, így építve fel annak testét.
A teljes folyamat kb három hónapig tart, beleértve a 20 napig tartó szárítást és a 6 napig tartó lassú kiégetést.
Az edényeiket még különlegesebbé teszi az a speciális agyag, amely a Chianti vidékre jellemző terroir egyik alapját biztosítja, ez a Galestro agyag. Ez az agyag különleges színjellemzőket és hidegállóságot ad a terrakottának. Ezt az agyagban jelenlevő kalciumsók és karbonátok biztosítják.
A megmunkálás során kialakuló légáteresztő képesség és porozitás, a késztermékben megjelenő antioxidáns hatás és nagy hőszigetelő kapacitás együttesen teszik ideális eszközzé a terrakotta edényeket bármely borászatban a nagyszerű természetközeli borok készítéséhez.

Az edények falvastagsága kb 4 cm.

A gyártó szigorúan ellenőrzött technológiát alkalmaz és nem használ az edényekben semmiféle más anyagot (rozsdamentes leeresztőt és csapokat sem, mivel az autentikus szellemiség nem engedi semmiféle idegen anyag érintkezését a borral az érlelés ideje alatt.

A családi manufaktúra egy évben kb 100 darab amfórát készít, főleg olasz, francia és amerikai borászatok részére.

A készre gyártott amfórák ára tartalmazza a rozsdamentes acél légmentesen záródó fedelet és az üveg kotyogót is.

Rendelhető méretek:
400 liter
500 liter
600 liter
700 liter
800 liter

A családi manufaktúra minimális raktárkészlettel dolgozik, elsősorban rendelésre készítik boros amfóráikat. A rendeléskor érdemes kb 5 hónap szállítási idővel kalkulálni.




Fel az oldal tetejére!